Skontaktuj się z nami tel. +48 22 446 83 80

Kuchnia Maltańska

Kuchnia maltańskaOryginalna kuchnia maltańska, jak każda inna kuchnia śródziemnomorska, oparta jest na prostych, świeżych, łatwych do pozyskaniach produktach. Wyjątkowy smak warzyw i owoców zapewnia wszechobecne słońce.

Ryby i owoce morza

Jak każdy kraj wyspiarski, Malta oferuje wiele rodzajów ryb. Jeśli mamy pewność, że pochodzą ze świeżego połowu, koniecznie trzeba ich spróbować. Wody wokół Malty należą bowiem do najczystszych w basenie Morza Śródziemnego. Szczególnie polecamy lampukę – tradycyjną rybę maltańską z gatunku okoniowatych dostępną zwykle od sierpnia do grudnia. Nie brakuje również potraw z ośmiornicy, kalmarów, krabów, krewetek czy muli. Na pierwsze danie często podawana jest tu zupa rybna.

Królik (Stuffat tal-Fenek)

To typowy przysmak maltański. Zwykle podawany w postaci potrawki lub ze spaghetti.

Z wizytą w piekarni

Podczas robienia zakupów pieczywa na jacht koniecznie pamiętajcie o małych bułeczkach z ciasta francuskiego zwanych pastizzi. Zwykle nadziewanych serem ricotta lub groszkiem. Inną maltańską specjalnością jest chleb, zazwyczaj wypiekany w tradycyjnych glinianych piecach. Może przybrać formę ftiry czyli niewielkiego, płaskiego placka z dziurką w środku, używanego najczęściej do przygotowywania kanapek, które bez problemu można zakupić w czasie lunchu w pubie czy kawiarni. Inną typową maltańską przekąską na bazie chleba jest Ħobż biż-żejt – kanapka  podawana najczęściej z oliwą z oliwek, czosnkiem, pastą pomidorową, oliwkami i tuńczykiem.

Czym się chłodzić w letnie dni…

Kinnie to lokalny, gazowany napój bezalkoholowy. Ma ziołowy, słodko-gorzki smak. Jego główne składniki to pomarańcze chinotto oraz zioła. Mówi się, że to alternatywa dla coca-coli… Radzimy spróbować przed kupieniem całej zgrzewki na jacht…
Miejscowe, lekkie piwo nosi nazwę Cisk. Jest bardzo popularne i ogólnie dostępne. Idealne na lato.

Lokalne przysmaki

Podczas wizyty na Malcie nie wolno zapomnieć o lokalnych przysmakach: serze kozim (lub owczym) Ġbejna oraz kiełbasie z kolendrą, która nosi nazwę zalzett. Bardzo popularna jest również pasta z bobu tzw. bigilla.

Bardzo wiele restauracji oferuje typowe włoskie dania czyli pizze i makaron. Popularną włoską potrawą jest również timpana – czyli zapiekanka z makaronu, mięsa, serów i warzyw.

Biorąc pod uwagę dziesiątki lat dominacji brytyjskiej (Malta stała się kolonią brytyjską w 1815 r. a niepodległość uzyskała stosunkowo niedawno bo w 1974 r.) oraz rzesze turystów z Anglii czy Szkocji nie dziwi fakt, że na Malcie znajdziemy bardzo wiele restauracji serwujących nie tylko typowe angielskie śniadania, ale również znakomite steki.

Znakomite wina

Podczas rejsu po Wyspach Maltańskich trzeba koniecznie spróbować lokalnych win – są naprawdę znakomite, i to zarówno te domowe, podawane w karafkach, jak i butelkowe. Wybierając wino warto zwrócić uwagę na szczep. Odmiany rodzime to Girgentina (wino białe) oraz Gellewża (wino czerwone). Wszyscy więksi producenci wina na wyspach zapraszają gości na wycieczki do swoich winiarnii połączone z degustacją – dlatego, jeśli nadarzy się taka okazja, warto z niej skorzystać. Butelka wina to również dobry pomysł na prezent z Malty. Największe winiarnie na Malcie (Marsovin i Delicata) położone są obok miejscowości Paola. Najbardziej popularne wina: La Vallette oraz San Paolo.

 

 

 

Punt

Stryjeńskich 15A lok 5 (1 piętro)

02-791 Warszawa

tel. +48 22 446 83 80

fax +48 22 894 00 42

 

info(@)punt.pl

MENU