Pakleni Otoci i marina ACI Palmiżana
Pakleni Otoci
Pakleni Otoci to wyjątkowej urody archipelag około 10 wysp położonych naprzeciwko Hvaru, z czego największe to Sv. Klement oraz Marinkovac. Wyspy te charakteryzują się urozmaiconą linią brzegową oraz licznymi zatokami – ze względu na małe głębokości idealnie nadającymi się na rzucenie kotwicy. Miejsce to jest niezwykle popularne w sezonie letnim. Cieszy się ogromną popularnością nie tylko wśród żeglarzy, ale również wśród jednodniowych turystów z wyspy Hvar, którzy chętnie korzystają z tutejszych plaż, kąpielisk i restauracji. Przy dobrej, bezwietrznej pogodzie wiele zatoczek na Pakleni Otoci nadaje się do kotwiczenia. W sezonie kursuje tu wodny sklep „daily fresh boat”. Oferuje dostawę na jacht świeżego pieczywa, owoców, świeżo wyciskanych soków i smoothies.
Marina ACI Palmiżana
Marina ACI Palmiżana położona jest w zatoce o tej samej nazwie na północno-wschodnim wybrzeżu wyspy Sv. Klement. To jedna z piękniejszych marin Chorwacji, ukryta w sosnowym lesie, w niewielkiej odległości od miasta Hvar. Ta sezonowa marina czynna jest od kwietnia do końca października. Zdecydowanie zalecamy wcześniejszą rezerwację miejsca, jeśli planujemy odwiedzić ją w okresie wakacyjnym. W najwyższym sezonie od 1 czerwca do 30 września za 12 metrowy jacht zapłacimy 765 HRK (cennik 2020).
Infrastruktura mariny:
- 180 miejsc przy pontonowych pomostach leżących wzdłuż północnego brzegu i przy pływających pirsach na brzegu zachodnim.
- Wszystkie miejsca wyposażone są w wodę, prąd i muringi. Cumujemy tradycyjnie rufą do kei;
- sklep spożywczy – codziennie rano świeże pieczywo;
- bankomat/wymiana pieniędzy w recepcji;
- toalety i prysznice (woda podgrzewana jest przez baterie słoneczne, dlatego często wieczorem brakuje ciepłej wody);
- darmowe WiFi – standard w marinach ACI;
- pralnia;
- restauracja;
- plac zabaw dla dzieci.
W marinie mieści się postój taksówek wodnych, które regularnie kursują do Hvaru (latem nawet do godziny 24:00). Z tego powodu marina ACI Palmiżana jest dobrą alternatywą dla postoju w mieście Hvar, szczególnie podczas bardziej wymagającej pogody.
Ostrzeżenia:
- Gdy wieje bora w marinie tworzy się fala.
- Przy północnym pomoście woda miejscami spada poniżej 2m.
- Wpływając do zatoki, uwaga na skałę Baba wznoszącą się ok. 1m nad poziomem morza (oznaczona kolumną w czarno-czerwone pasy poziome, znak szczytowy dwie czarne kule – światło białe).
Boje – Sv. Klement
Jeżeli w marinie ACI Palmiżana brakuje miejsc, radzimy popłynąć na drugą stronę wyspy Sv. Klement do Zatoki Vinogradisce. Znajdziemy tam około 50 boi. Niektóre ustawione są zbyt blisko siebie, warto zwrócić na to uwagę podczas cumowania. Za postój na boi zapłacimy ok. 400 HRK. Miejsce najlepiej rezerwować z wyprzedzeniem dzwoniąc do restauracji Toto: +385911718242.
Boje znajdziemy również w południowej zatoce Sv. Klement przy restauracji Paradiso. Cumując tutaj powinniśmy skorzystać z usług restauracji. Jeśli tego nie zrobimy, zapłacimy za postój ok. 400 HRK.
Większość zatok na południowym brzegu Sv. Klement jest chętnie wybierana na kotwicowiska. Sprzyja temu ich niewielka głębokość.
Gdzie warto zjeść na Sv. Klement
Jeżeli cumujemy w marinie ACI Palmiżana, możemy zarezerwować stolik w tamtejszej restauracji. My jednak polecamy spacer na drugą stronę wyspy do zatoki Vinogradisce. Jest tam kilka naprawdę dobrych restauracji: Laganini Lounge bar & Fish house / Bacchus Palmiżana / Ristorante palmizana Meneghello / Toto’s Beach Restaurant / Zori restaurant & lounge.
Restauracje funkcjonują tylko w sezonie od kwietnia do października. Latem wymagana jest wcześniejsza rezerwacja. Ponieważ wyspy odwiedza masa turystów, ceny w restauracjach są bardzo wygórowane.
Dużą popularnością cieszy się również restauracja Dionis (+385 98 167 1016) zlokalizowana pośrodku wyspy Sv. Klement – najłatwiej dostać się do niej od strony zatoki Soline lub zatoki Tarśće.
Wyspa Marinkovac
Druga największa wyspa archipelagu Pakleni Otoci nosi nazwę Marinkovac. Leży ona bardzo blisko Hvaru i z tego powodu oblegana jest latem przez turystów. Znajdziemy tu kilka restauracji i barów, oddzielone bojami kąpieliska oraz kamieniste plaże. Wzdłuż brzegu kotwiczą również jachty. Niektóre restauracje przygotowały dla nich boje. Patrząc z północny na południe: Restauracja Antonio Patak/Mamato Bar/Tri Grede/Mlini. Zwolennicy bardziej klubowych rytmów powinni cumować po drugiej stronie wyspy, na jej wschodnim cyplu. Znajdziemy tam club nocny – Carpe Diem Beach, często z muzyką do białego rana.